Όταν οι Έλληνες αποίκιζαν τη Ν. Ιταλία...


           

 Η επίσκεψη σε σε ένα Μαντείο κατά κανόνα εκείνο των Δελφών για λήψη επιδοκιμασίας από τον αρχηγό της επιχείρησης (τον οικιστή) πριν ξεκινήσει μία επιχείρηση αποικισμού ήταν επιβεβλημένη ενέργεια καθώς προσέδιδε κύρος στην επιχείρηση και ταυτόχρονα αντλούνταν πληροφορίες για την περιοχή που επρόκειτο να αποικιστεί.
Ο Κνίδιος Αρχίας και ο Αχαιός Μύσκελλος μετέβησαν αμφότεροι στους Δελφούς και ζήτησαν από την Πυθία συμβουλή όπως συνηθίζονταν σχετικά με τους επικείμενους αποικισμούς. Ο Απόλλων (προστάτης των αποίκων)  μέσω της Πυθίας ζήτησε από τον έναν να επιλέξει πλούτο και από τον άλλον υγεία.
Έτσι ο Μύσκελλος επέλεξε υγεία και ο Αρχίας πλούτο.  Ο Απόλλων κατόπιν γνωμοδότησε μέσω της Πυθίας. Έτσι λοιπόν ο Κρότωνας αποδόθηκε από τον Απόλλωνα στον Μύσκελλο καθώς φημίζονταν για την υγιεινή του θέση, ενώ οι Συρακούσες οι οποίες εξελίχθηκαν σε πιο πλούσια πόλη της Σικελίας αποδόθηκαν στον Μύσκελλο.
Οι μύθοι που προαναφέρθηκαν δημιουργήθηκαν μετά την ίδρυση της των εν λόγω αποικιών και αποσκοπούσαν φυσικά στο να προσδώσουν μυθική διάσταση και κυρος στα πραγματικά περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Πύργος του Νελ, του Αλέξανδρου Δουμά (πατρός). Ραδιοφωνικό θέατρο

  Αγαπητοί φίλοι απόψε θα σας παρουσιάσω το έργο του Αλεξάνδρου Δουμά (πατρός) "Ο Πύργος του Νελ", ένα έργο που γράφτηκε το 1832, ...