Η ΤΑΦΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΜΑΧΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ

 Όταν πέθανε ο Αλέξανδρος παρέμενε άταφος για τριάντα μερες καθώς οι διάδοχοι του ήταν απασχολημένοι με τον διαμοιρασμο της αυτοκρατορίας. 



Ο Αρίστανδρος από την Τελμησσό, μη μπορώντας να ανεχτεί άλλο την κατάσταση, σκαρφίστηκε το εξής τέχνασμα: Παρουσιάστηκε στους Μακεδόνες και τους είπε ότι οι θεοί του είπαν ότι αφού ο Αλέξανδρος ήταν ο πιο ευτυχισμένος από τους βασιλιάδες όλων των εποχών οσο ζούσε, έτσι και η γη που θα δεχόταν το σώμα στο οποίο κατοικούσε η ψυχη του θα ήταν τρισευτυχισμένη (πανευδαίμων) και απόρθητη στους αιώνες. Και ω του θαύματος· Αμέσως ξέσπασε σφοδρή φιλονικία μεταξύ των διαδόχων καθώς ο καθένας επιθυμούσε να μεταφέρει και να θάψει το σώμα του Αλεξανδρου στο δικό του βασίλειο για να αποκτήσει ασφαλή και ακλόνητη βασιλεία.


Ο Πτολεμαίος λοιπόν έκλεψε το σώμα του Μακεδόνα στρατηλάτη και έσπευσε να το μεταφέρει για ταφή στην Αλεξάνδρεια. Ο Περδικκας τον καταδίωξε, πειθόμενος και εξαπτόμενος από τα λεγόμενα του Αρίστανδρου, και οταν τον έφτασε έγινε μεγάλη και σφοδρή μάχη μεταξύ των στρατευμάτων των δυο στρατηγών: Μάχη που ήταν «Αδελφή τρόπον τινά της υπέρ του ειδώλου του εν Τροία, όπερ Όμηρος ήδει λέγων υπέρ Αινείου τον Απόλλωνα ες μέσους εμβαλείν τους ήρωας»


Ο Πτολεμαίος, κατάφερε να ξεγελάσει τον Περδίκκα καθώς έφτιαξε ένα είδωλο όμοιο με τον Αλέξανδρο το στόλισε με βασιλικό μανδύα και ζηλευτά σάβανα, και το τοποθέτησε σε μια από τις περσικές άμαξες μέσα σε ένα φέρετρο από αςήμι, χρυσό και ελεφαντόδοντο και το εγκατέλειψε φεύγοντας για την Αίγυπτο. Το αληθινό σώμα του Αλεξανδρου το έστειλε αστόλιστο στην Αλεξάνδρεια μέσα από κρυφούς, ερημικούς δρόμους. Όταν ο Περδικκας, που αρχικά νομισε ότι πήρε το σώμα του Αλεξανδρου, κατάλαβε το τέχνασμα ήταν πια αργά….



Και έτσι ο Αλέξανδρος τάφηκε στην Αλεξάνδρεια!!


Πηγή: Αιλιανός «ποικίλη ιστορία» βιβλίο ΙΒ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Πύργος του Νελ, του Αλέξανδρου Δουμά (πατρός). Ραδιοφωνικό θέατρο

  Αγαπητοί φίλοι απόψε θα σας παρουσιάσω το έργο του Αλεξάνδρου Δουμά (πατρός) "Ο Πύργος του Νελ", ένα έργο που γράφτηκε το 1832, ...