«Οπαδική» βία. Eνας από τους νεολογισμούς που μας βοηθούν να βάλουμε μπούργκα στην πραγματικότητα όταν μας τρομάζει.
Και ποια η διαφορά της «οπαδικής» βίας από την άλλη, την «πολιτική»; Ποια η διαφορά των θυμάτων της Marfin από τον Μιχάλη Κατσουρή ή τον Aλκη Καμπανό; Και ποια η διαφορά των δολοφόνων τους; Θα μου πείτε, στη μία περίπτωση έχουμε οργανωμένες συμμορίες ακροδεξιών από την Κροατία και στην άλλη οργανωμένες συμμορίες ακροαριστερών εγχώριας κοπής. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, όμως, έχουμε την αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την οργανωμένη δράση τους.
Οι δολοφόνοι της Marfin παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι και οι δολοφόνοι από την Κροατία, όσοι συλληφθούν, θα συλληφθούν κατόπιν εορτής. «Είναι ζήτημα παιδείας», δήλωσε ο νέος υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. κ. Οικονόμου. Πρωτίστως είναι θέμα παιδείας των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους. Η αστυνομία, λέει, παρακολουθούσε «διακριτικά» τους συμμορίτες από τη στιγμή που πέρασαν τα σύνορα ώσπου να χάσει τα ίχνη τους στην Αττική Οδό, που ως γνωστόν είναι ένας σκοτεινός λαβύρινθος. Μου αρέσει ο χαρακτηρισμός «διακριτικά». Δηλώνει μια ολόκληρη νοοτροπία. Από την Τροχαία που εποπτεύει «διακριτικά» τους δρόμους μας, τόσο διακριτικά, δε, ώστε δεν τη βλέπεις πουθενά, έως την καθημερινότητα του πολίτη ο οποίος ξέρει ότι είναι απροστάτευτος. Στον πόλεμο της δημόσιας τάξης η αστυνομία έχει ηττηθεί. Την έχει αφοπλίσει ο φόβος τον οποίον εδώ και δεκαετίες καλλιεργούν οι διάφορες ομάδες δικαιωματιστών, πολιτικών χουλιγκάνων, σκέτων χουλιγκάνων, ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και λοιπών ζαρζαβατικών. Τον φόβο της τον ενισχύουν και οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες οι οποίες τρέμουν μήπως κατηγορηθούν για αυταρχισμό. Στη χώρα όπου ο πιο ισχυρός αυταρχισμός είναι αυτός της παραβατικότητας.
Ας µην κρυβόµαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας, εξίσου κρίσιμο με τον τομέα της υγείας ή της παιδείας, η κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει παρά μόνον αδράνεια. Oσοι την υπερασπίστηκαν προσδοκούν τις απαραίτητες κινήσεις που θα επιτρέψουν στην αστυνομία να συνειδητοποιήσει τον κοινωνικό της ρόλο και στον πολίτη να αισθανθεί ότι την έχει στο πλευρό του όταν και όποτε τη χρειασθεί.
Δεν μας φτάνουν πια ούτε οι ΕΔΕ ούτε η καρατόμηση υπευθύνων οι οποίοι αμέλησαν το καθήκον τους. Μπαλώματα. Μια φοβισμένη αστυνομία είναι μια άχρηστη αστυνομία. Οι καιροί ου μενετοί. Eχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεν χρειάζεται να περάσουν άλλα τέσσερα για να εμπεδώσουμε την πεποίθηση ότι η πολιτεία μόνον ανασφάλεια μπορεί να μας προσφέρει. Eτσι για να μην πλήττουμε.
Πηγή: Καθημερινή
Η ελληνική κοινωνία έχει όσα της αξίζουν. Οι πολιτικοί της δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό ούτε για το έθνος. Μόνο για την επανεκλογή τους. Οι πολίτες παραδειγματιζόμενοι από αυτούς ενδιαφέρονται μόνο για κάνα ρουσφέτι. Αυτό είναι το ρωμαίικο. Η κυριαρχία των αεριτζήδων και των ανθυπομετρίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΜ