Δημιουργήθηκε αγγλόφωνο προπτυχιακό στην Ιατρική του ΑΠΘ, εν έτει 2021, και πανηγυρίζουμε. Πανηγυρίζουμε για κάτι που ισχύει ακόμη και σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου. Αλλά είπαμε η Ελλάδα αποτελεί μόνη της τον Τέταρτο Κόσμο. Διαβάζω για δίδακτρα 12.000 ευρώ ετησίως, για χορηγίες, δωρεές, πάσης φύσεως οικονομικές ενισχύσεις και τσιμπιέμαι. Στην πατρίδα μας γίνονται όλα αυτά;
Ρώτησαν τις αριστερές φοιτητικές παρατάξεις; Ρώτησαν τους «προοδευτικούς» καθηγητές; Τους εξωπανεπιστημιακούς αντιεξουσιαστές; Αν δεν έχουν τη συγκατάθεση όλων αυτών, προβλέπω να έχουμε οσονούπω καταγγελίες, καταλήψεις, κινητοποιήσεις. Πού ακούστηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο να δέχεται οικονομικές ενισχύσεις; Ποιοι δίνουν τα λεφτά; Τι κίνητρα έχουν; Μήπως επιδιώκουν τελικά, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος, να αποκομίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη; Αυτές είναι οι ανοησίες με τις οποίες μας ταλαιπωρούσαν επί πολλά χρόνια οι άνθρωποι «της προόδου και του πνεύματος», οι θιασώτες του δημόσιου πανεπιστημίου με τις κουρελούδες στις προσόψεις των κτιρίων, τους βανδαλισμένους τοίχους και τα τραπεζάκια με τις αφίσες στους εσωτερικούς χώρους.
Κάτι φαίνεται πως πάει να αλλάξει στα ΑΕΙ της Ελλάδας. Δειλά δειλά γίνονται βήματα εκσυγχρονισμού, όπως η ίδρυση του αγγλόφωνου προπτυχιακού στην Ιατρική του ΑΠΘ. Είμαστε ακόμη στην αρχή και όπως κάθε προσπάθεια για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, συναντά αντιδράσεις από τις δυνάμεις της συντήρησης, έτσι και ο εκσυγχρονισμός των ΑΕΙ θα προκαλέσει τη συσπείρωση των δυνάμεων της αντιμεταρρύθμισης. Εχουν βολευτεί με την ακινησία και το βάλτωμα.
Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τους «συνήθεις υπόπτους». Πιθανόν να αιφνιδιάστηκαν ή να περιμένουν αυτόν που θα ξεκινήσει τον χορό των διαμαρτυριών. Πάντως ό,τι και να πουν, το οποίο είναι απολύτως προβλέψιμο, δεν ακουμπά τους πολίτες που θέλουν επιτέλους πανεπιστήμια σύγχρονα και καθαρά. Σαν αυτό που λειτουργεί στην Κινσάσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Μέσα στην ελληνική μιζέρια η ίδρυση αυτού του αγγλόφωνου προγράμματος είναι ένα σημαντικό γεγονός, που θα πρέπει να γενικευτεί. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να μπουν στον διεθνή ανταγωνισμό και να διακριθούν. Ας δούμε τι έγινε στην Κύπρο και ας πορευθούμε αναλόγως.
Πηγή:Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου