Η αποχώρηση του Παναγιώτη Φασούλα από τον ΠΑΟΚ.

 Στις 5 Δεκεμβρίου του 1993 ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Ολυμπιακό και το Αλεξάνδρειο θύμιζε καμίνι που οι φλόγες του πυρώνονταν και το μόνο που έμενε ήταν πότε θα γίνει η έκρηξη. 



Και αυτή δεν άργησε όταν οι Ερυθρόλευκοι μπήκαν στο παρκέ και ανάμεσα τους με το νούμερο 10 στη φανέλα του βρισκόταν και ο άνθρωπος που ήταν ο κυριότερος λόγος και στόχος για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Την ώρα που αντίκρισαν τον Παναγιώτη Φασούλα, 5.000 ασπρόμαυρα λαρύγγια άρχισαν να βρίζουν εν χορώ τον κάποτε αρχηγό τους, τα τυπωμένα με το πρόσωπο του Φασούλα πεντοχίλιαρα εκτοξεύονταν κατά εκατοντάδες ενώ την παράσταση έκλεψε το πανό με τον Μέγα Αλέξανδρο να επιτιμεί την "Αράχνη" για τα γεγονότα του καλοκαιριού.


Πως όμως έφτασαν στις αίθουσες των δικαστηρίων δύο πλευρές που βάδισαν μαζί για δώδεκα χρόνια σε μία σχέση με τα πάνω της και τα κάτω της; Σύμφωνα με δηλώσεις του Φασούλα, τα πρώτα πυρά τα δέχτηκε το 1985 μετά από μια ήττα με τον Σπόρτιγκ ενώ ήταν και το ένα μέλος του διδύμου -ο Μάνθος Κατσούλης ήταν ο άλλος- που ο τότε προπονητής του ΠΑΟΚ ο Γιουγκοσλάβος Γιόζιπ "Πίνο" Τζέρτζα, αποκαλούσε σκωπτικά "Μέριλιν Μονρόε και Μαρία Κάλλας" χρεώνοντας τους τάσεις βεντετισμού και τεμπελιάς.


Το ίδιο καλοκαίρι είχε και την πρώτη σύγκρουση με τον Νίκο Βεζυρτζή όταν ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ αρνήθηκε την συνέχιση της καταβολής από το ταμείο της ομάδας των 130.000 δραχμών  μηνιαίως που έπαιρνε ο παίχτης και προστίθενταν στις 70.000 που έδινε ο ερασιτέχνης για να συμπληρώνεται το τελικό ποσό των 200.000. 


Ο Φασούλας πίεσε την κατάσταση με τη φυγή του στην Αμερική και το Νόρθ Καρολάινα Στέιτ, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ αλλά και την εθνική ομάδα "γυμνούς" κάτω από τα καλάθια. Όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 86 ήταν αυτός που είχε τώρα το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις αφού η ομάδα αν και προσπάθησε να καλύψει το κενό με τη μεταγραφή του Καρατζουλίδη και την ενεργοποίηση του νεαρού Καλόγηρου, δεν τα κατάφερε και έμεινε στην πέμπτη θέση του πρωταθλήματος. Ο Φασούλας υπεγράψε νέο τριετές συμβόλαιο με αυξημένες αποδοχές μέχρι το καλοκαίρι του 89 όταν κλήθηκε για νέες συζητήσεις με σκοπό την ανανέωση της συνεργασίας. 


Ομάδα και παίχτης συμφώνησαν στα 40.000.000 δραχμές τον χρόνο αλλά όταν ο Φασούλας πληροφορήθηκε τις αποδοχές του Άντονι Κουκ που θα έπαιρνε 107.000.000 πήγε σε έξαλλη κατάσταση στα γραφεία και απαίτησε αύξηση με την ατάκα "δεν σέβεστε την προσφορά μου, με εξαπατήσατε" και τελικά να λαμβάνει 37.000.000 δραχμές ακόμα. 


Εκεί που όλα έδειχναν πως ο αρχηγός θα έφευγε από τον Δικέφαλο του Βορρά, ήταν το  1991 τη χρονιά που ο ΠΑΟΚ αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης στη Γενεύη χωρίς όμως τη βοήθεια του Παναγιώτη που αποβλήθηκε με 5 φάουλ από το 26ο λεπτό, αφήνοντας τον Μπάρλοου με τον Μακαρά και τον Παπαχρόνη να παλεύουν. Η κατάκτηση του τροπαίου έβαλε για λίγο φρένο στους ψίθυρους της εξέδρας αλλά η κακή του εμφάνιση στον τελικό Κυπέλλου με τον Πανιώνιο έκανε το ψιθύρισμα μουρμούρα και η μουρμούρα έγινε φωνές διαμαρτυρίας στους τελικούς του πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Άρη, όταν στον τρίτο αγώνα ο Φασούλας ήταν ανύπαρκτος με μηδέν πόντους 0/8 σουτ ενώ στον τέταρτο τελικό και εκεί που κρίθηκαν όλα είναι αυτός που αστοχεί σε 1+1 και μετά κάνει την λάθος πάσα προς τον Πρέλεβιτς που δίνει τη μπάλα στον Άρη για την καθοριστική επίθεση που οδηγεί στο καλάθι και φάουλ του Σέλερς.


Πηγαίνοντας προς τα αποδυτήρια ο Φασούλας θα γίνει αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών προς το πρόσωπο του από οπαδούς του ΠΑΟΚ που τον κατηγορούν για αδιαφορία  και ο παίχτης αντιδρά εξίσου έντονα απαντώντας προς την κερκίδα με την ατάκα "Φύγετε από εδώ ρε, να σας δώσω ένα χιλιάρικο να πάτε να φάτε ένα σάντουιτς". 


Την επόμενη μέρα σε δηλώσεις του εξοργισμένος θα πει πως σταματάει το μπάσκετ ενώ λίγο αργότερα σε συνέντευξη του στο "Τρίποντο" θα θέσει το ζήτημα της μεταγραφής του σε άλλη ελληνική ομάδα ή στην εσχάτη των περιπτώσεων στο εξωτερικό αφού όπως έλεγε δεν ήθελε να ξαναγυρίσει στη Θεσσαλονίκη όπου ήταν στοχοποιημένος και κάθε φορά ο αποδιοπομπαίος τράγος (συνθήματα με σπρέι έξω από το σπίτι του, σπασμένο αυτοκίνητο κατά τον ίδιο).


Ο Βεζυρτζής που μαθαίνει τις δηλώσεις, πικραμένος και εκνευρισμένος σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο μεταγραφής ενώ φουντώνουν οι φήμες πως ο Ιωαννίδης που έχει πιάσει λιμάνι, προτείνει την ανταλλαγή Παπαδάκου- Φασούλα. Και ενώ όλα δείχνουν πως ο Παναγιώτης θα αλλάξει φανέλα, παρεμβαίνει ο νεοπροσληφθεις Ίβκοβιτς που θέτει βέτο στον Βεζυρτζή λέγοντας του πως στηρίζει το αγωνιστικό πλάνο στην "Αράχνη" ενώ καταφέρνει να πείσει και τον ίδιο να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη.


Η περίοδος 91-92 ήταν από τις πιο ήρεμες στη σχέση ΠΑΟΚ και Φασούλα. Φυσικά υπήρξε η πίκρα της Ναντ όπου το τρόπαιο χάθηκε από ακόμα ένα λάθος του αλλά η εμφάνιση του στον τελικό και κυρίως η κατάκτηση του πολυπόθητου πρωταθλήματος, έθαψαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Τα πάντα όμως αντιστράφηκαν την επόμενη χρονιά. Το δέλεαρ της συμμετοχής στο Πρωταθλητριών και ενδεχομένως η κατάκτηση του τροπαίου δεν επέτρεψαν αρχικά στη σπίθα να βάλει φωτιά στα ασπρόμαυρα αποδυτήρια αλλά ήταν πολύ δύσκολο να κρυφτεί η δυσκολη συμβίωση του προπονητή με τον παίχτη. Ο Φασούλας ξεκίνησε από νωρίς τη μουρμούρα για τις επιλογές του Ντούντα και το αποκορύφωμα ήρθε με εκείνη την περίφημη δήλωση στο Πο "ρωτήστε τον σοφό". Το φιτίλι είχε ανάψει, ήταν θέμα χρόνου πότε θα έσκαγε η βόμβα. Και έσκασε τη χειρότερη δυνατή χρονική περίοδο, όταν ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια του μετά την ήττα στον ημιτελικό του Φάιναλ Φορ από τη Μπενετόν Τρεβίζο και άλλη μία κακή εμφάνιση του Φασούλα σε κρίσιμο παιχνίδι. 


Ο Δικέφαλος του Βορρά που δεν έχει προλάβει να συνέλθει από το σοκ της απώλειας του Πρωταθλητριών και ο,τι αυτό επισύρει σε οικονομικό επίπεδο (χορηγία από την Coca Cola ύψους ενός δισεκατομμυρίου δραχμών) θα πέσει θύμα του Ολυμπιακού στα ημιτελικά του πρωταθλήματος και θα βρεθεί πεσμένος στο καναβάτσο. Τα μαχαίρια θα βγουν στα αποδυτήρια όταν ο Φασούλας θα κατηγορήσει τον Μπάνε πως δεν παίζει όπως μπορεί και ο Πρέλεβιτς θα απαντήσει λέγοντας του "εγώ έπαιζα όλον τον χρόνο, παίξε εσύ τώρα" και κατά την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός του ΠΑΟΚ θα ξεσπάσει με αιχμηρές δηλώσεις κατά του Ίβκοβιτς στον οποίο χρεώνει τις ευθύνες. 


"Εγώ είμαι κομπάρσος, άλλοι είναι οι πρωταγωνιστές. Αλλά πάλι εγώ θα την πληρώσω, συνηθισμένα τα βουνά απ' τα χιόνια. Τι να κάνω όμως, ο Ίβκοβιτς με κατέστρεψε, με έκανε σαν τον Βαλαβανίδη. Με βάζει να μαρκάρω στο τρίποντο και στην επίθεση να παίζω τριάρι για να κάνω σκριν στους σουτέρ. Δεν έχω πια εμπιστοσύνη στον εαυτό μου ούτε οι συμπαίχτες μου σε εμένα". Πιο ξεκάθαρα νομίζω δεν μπορούσε να το πει ο Φασούλας πως με τον Ίβκοβιτς ήταν "σκοτωμένοι" και αυτό δεν το έκρυβε και ο Ντούντα που αμφισβητούσε την προσήλωση και την αφοσίωση του Παναγιώτη στην ομάδα. Ένας από τους δύο έπρεπε να φύγει, ήταν πια ολοφάνερο. 


Στις 21 Μαΐου ο Φασούλας συναντιέται με τον Βεζυρτζή για να συζητήσουν τα πάντα, από χρωστούμενες δόσεις συμβολαίου μέχρι τη συνύπαρξη με τον Ίβκοβιτς. Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ ζητάει από τον παίχτη να δεχτεί μείωση αποδοχών από τα 340.000.000 στα μισά και τα χρωστούμενα σε εξάμηνες επιταγές. "Έχουμε οικονομικό πρόβλημα Παναγιώτη, δε γίνεται να πάρεις αυτά τα λεφτά. Σκέψου και το άλλο, αν ο Πρέλεβιτς που παίρνει 80 μάθει ότι εσύ παίρνεις 340 πόσα θα μου ζητήσει;" είπε ο Βεζυρτζής σε μια προσπάθεια να πείσει τον παίχτη. Ο Φασούλας δεν απαντά και τρεις μέρες αργότερα καταθέτει στην ΕΕΟΔΑΚ (Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών Αθλητών Καλαθοσφαίρισης) προσφυγή κατά του ΠΑΟΚ για οφειλή δεδουλευμένων ύψους 114.000.000 δραχμών, ζητώντας τη λύση του συμβολαίου του με υπαιτιότητα της ομάδας. 


Ο Φασούλας υποστηρίζει πως υπέστη μείωση της προσωπικότητας του και ο Βεζυρτζής ανταπαντά με την κατηγορία πως ετοίμαζε την προσφυγή από τον Μάρτιο επειδή είχε ήδη συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό. Η επιτροπή συνεδριάζει στις 6 Ιουλίου και με ψήφους 5-0 δικαιώνει την "Αράχνη" και το αποτέλεσμα της διαδικασίας δεν θα αλλάξει  ούτε στη δευτεροβάθμια επιτροπή της τότε ΕΣΑΚ που στη συνεδρίαση της 16ης Αυγούστου επικυρώνει την απόφαση και δίνει την ελευθέρας στον παίχτη. Τρείς μέρες αργότερα, στις 19 Αυγούστου ο Φασούλας υπογράφει τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό με κλιμακούμενες αποδοχές ύψους 250, 285 και 340 εκατομμυρίων δραχμών αντίστοιχα. 


Με αυτή την υπογραφή ο Παναγιώτης Φασούλας έβαλε τέλεια στην σχέση του με τον ΠΑΟΚ που ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι τι είδους σχέση ήταν. Αγάπης και μίσους; Συμφερόντων; Ή μήπως όλα μαζί; Το σίγουρο είναι πως μαζί δεν μπορούσαν και ίσως ήταν καλύτερο και για τους δύο που χώρισαν οι δρόμοι τους...


Antreas Tsemperlidis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Βύρων Πάλλης. Μια σπουδαία μορφή του ραδιοφωνικού θεάτρου.

 Ο Βύρων Πάλλης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της παλιάς γενιάς. Πόσοι δεν τον θυμούνται ως Θανασάκη στο Θανασάκη τον Πολιτε...