Η Αντιπεθερίνη, του Νικολάου Λάσκαρη. Το Θέατρο της Δευτέρας

Αγαπητοί φίλοι και φίλες του θεάτρου απόψε πρόκειται να σας παρουσιάσω την πάντα επίκαιρη κωμωδία του Νικολάου Λάσκαρη Η Αντιπεθερίνη.





Το έργο γράφτηκε το 1909, ενώ τα θεατρικά έργα του συγγραφέα τυπώθηκαν μεταξύ 1924 και 1934 και κυκλοφόρησαν συνολικά πέντε τόμοι από τις εκδόσεις ¨Βασιλείου¨. Η Αντιπεθερίνη είναι ιδιαίτερα γνωστή από την εκπομπή του ¨Θεάτρου της Δευτέρας¨, μεταδόθηκε πρώτη φορά την 9 Οκτωβρίου 1978 με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Τσιβιλίκα, Αθηνόδωρο Προύσαλη, Χλόη Λιάσκου και Τζόλυ Γάρμπυ. Προβλήθηκε πάλι από την εκπομπή ¨Αξέχαστες θεατρικές μνήμες¨ την Τρίτη 4 Αυγούστου 1992. Ενώ το 2012 έγινε μια φιλότιμη προσπάθεια από τη θεατρική ομάδα του ¨Καλλιτεχνικού θεατρικού εργαστηρίου Αγρινίου¨.

 

Ο Νικόλαος Ι. Λάσκαρης (1868-1945) υπήρξε θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής γαλλικών θεατρικών έργων, αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, θεατρικός κριτικός και επιμελητής θεατρικών εκδόσεων, και κυρίως, ιστορικός του νεοελληνικού θεάτρου. Επιπλέον ήταν και καθηγητής ιστορίας του θεάτρου Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του προδρόμου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ένωσης θεατρικών συγγραφέων. Υπήρξε μέλος του Βασιλικού θεάτρου, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού θεάτρου, και λίγο πριν το τέλος του, διευθυντής του Εθνικού θεάτρου. Γενικότερα ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σε όλους τους τομείς του θεάτρου.


Η Χλόη Λιάσκου

 

Η πλοκή του έργου:

Οι « πολύπαθοι» γαμπροί που θέλουν να απαλλαγούν ή και να «εξοντώσουν» τις πεθερές τους συγκροτούν έναν σύλλογο .Όμως η κυριαρχούσα στο έργο μας πεθερά Νόρα καιροφυλακτεί και όχι μόνο δεν υποκύπτει στις μηχανορραφίες που σχεδιάζει ο γαμπρός της Δημήτρης αλλά ανακαλύπτει και τις κάθε είδους αταξίες του. Ο «άτακτος» γαμπρός όμως ,όχι μόνο δεν κρατά κάποιες προφυλάξεις, αλλά παρασέρνει με κεφάτη ανευθυνότητα γυναίκες ,φίλους και σκυλιά με στόχο να κάνει το κέφι του .

 Πώς θα λυθούν όμως όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσο από τη μεριά του γαμπρού όσο και από το στρατόπεδο της πεθεράς; Θα πάρει ο καθένας το μάθημά του;


Η Τζόλυ Γαρμπύ στο ρόλο της πεθερά;


 

Λίγα ακόμη στοιχεία για το έργο:

Το έργο είναι σίγουρα μια ευρηματική κωμωδία με σπιρτόζικους διαλόγους, έξυπνο χιούμορ και καλοστημένη πλοκή. Πραγματεύεται ένα θέμα που σίγουρα απασχόλησε κατά καιρούς σχεδόν όλους τους γελοιογράφους!

Το βασικό θέμα όπως γίνεται κατανοητό από όλους είναι το παρεξηγημένο πρόσωπο της πεθεράς που πήρε πολλές φορές εξαιρετικές διαστάσεις στα μάτια του παλαιότερου αλλά και σύγχρονου Έλληνα.

Μια φορά οι καλόκαρδες πεθερές διασκεδάζουν με όσα τις μαρτυρεί ο συγγραφέας, ενώ οι άλλες… οι κακότροπες μπορούν με «ασφάλεια» να παρηγορηθούν ότι το έργο χαρακτηρίζεται μιας … κάποιας εποχής.

 

 

 Πηγές:

https://www.agriniopress.gr/ach-aytes-oi-petheres-theatriko-apo-to-par/ 

https://www.retrodb.gr/wiki/index.php?title=Η_αντιπεθερίνη&oldid=188672»

https://el.wikipedia.org/wiki/Νικόλαος_Λάσκαρης


 Τίτλος θεατρικής παράστασης:

Η αντιπεθερίνη a.k.a. Αντι-πενθερίνη

Έτος: 1978

Είδος: Κωμωδία

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 27 Φεβρουαρίου 1978

Τηλεοπτική περίοδος: 1η

Διάρκεια: 103'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Κωστόπουλος, Ελίνα Τανιμανίδη

Συγγραφέας: Νικόλαος Λάσκαρης

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Τσαγκάρης

Παραγωγός: Ελένη Μαβίλη


Ηθοποιοί: 

Βασίλης Τσιβιλίκας (Δημητράκης Λάστης) , Αθηνόδωρος Προύσαλης (Παντελής) , Τζόλυ Γαρμπή (Νόρα Μπομπάρδα) , Χλόη Λιάσκου (Έμμα) , Δημήτρης Παπαγιάννης (ΜίλτοςΜπασδάνης) , Χρήστος Δοξαράς (Συμεών Γιαβρής) , Χρήστος Μάντζαρης (Παύλος Θεανής) , Στράτος Παχής (Γιάννης) , Σαπφώ Νοταρά (Μαργαρίτα Στρουμπή) , Γρηγόρης Βαρώσης (Μαν. Χράπας) , Σπύρος Λασκαρίδης (Γερ. Σπένιος) , Ντίνος Δουλγεράκης (Μίτηκας) , Σοφία Μυρμηγκίδου (Μάνια Φαρδίνη) , Δημήτρης Βασματζής (κλητήρας) , Παναγιώτης Παναγόπουλος(I) (αστυφύλακας) , Αρτέμης Μάτσας (Γιώργος Τερέντης) , Έλλη Κωνσταντίνου (Μασίγκα) , Άγγελος Γιαννούλης (Αμπ. Στρουμπής)


Ο Βασίλης Τσιβιλίκας στο ρόλο του Δημητράκη Λάστη



Η μεταφορά έγινε από το κανάλι GPITRAL7 Radio on ... Έαρ :




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Βύρων Πάλλης. Μια σπουδαία μορφή του ραδιοφωνικού θεάτρου.

 Ο Βύρων Πάλλης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της παλιάς γενιάς. Πόσοι δεν τον θυμούνται ως Θανασάκη στο Θανασάκη τον Πολιτε...