Το 1897 κινδύνεψε η ακεραιότητα της Ελλάδας. Γεωργίου Αμανατίδη

Όταν το 1897 η κυβέρνηση Δηλιγιάννη ενθάρρυνε εξεγέρσεις στην Ήπειρο και στη Μακεδονία, επαρχίες τότε της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Σουλτάνος κήρυξε πόλεμο κατά της Ελλάδας. 
Κατεστραμμένη όπως ήταν οικονομικά, και απροετοίμαστη στρατιωτικά, η Ελλάδα υπέστη μια ταπεινωτική ήττα από την Τουρκία.




Τα τουρκικά στρατεύματα μπήκαν στη Θεσσαλία και πήραν τη Λάρισα, 16 χρόνια μόνο μετά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.
Μόνο η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων έσωσε την Ελλάδα από περαιτέρω πανωλεθρίες.

Η Θεσσαλία επιστράφηκε στην Ελλάδα, ενώ η Κρήτη αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη με την επικυριαρχία του Σουλτάνου, και με εθνική κυβέρνηση υπό την Επιτροπεία του Πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδας.

Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να καταβάλει στην Τουρκία αποζημίωση που ξεπερνούσε τις οικονομικές της δυνατότητες. Για το λόγο αυτό αναγκάσθηκε να δεχθεί μια Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου, 
εντεταλμένη με το διακανονισμό της αποζημίωσης.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής εκείνης διαδραμάτισαν έναν καταλυτικό ρόλο στην πορεία που θα ακολουθούσε η πολιτική και οικονομική πολιτική της Ελλάδας.

Πηγή: Γ. Αμανατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Βύρων Πάλλης. Μια σπουδαία μορφή του ραδιοφωνικού θεάτρου.

 Ο Βύρων Πάλλης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της παλιάς γενιάς. Πόσοι δεν τον θυμούνται ως Θανασάκη στο Θανασάκη τον Πολιτε...