Βαλκανική ίσον Ελληνική Χερσόνησος ή Χερσόνησος του Αίμου

Η Ελληνική χερσόνησος, την οποία τώρα τη λέμε και Βαλκανική χερσόνησο, από την τουρκική λέξη balkan, η οποία σημαίνει δασώδης περιοχή. 






Ο Αίμος στα τουρκικά λέγεται Balkan. Από το όνομα Balkan της οροσειράς του Αίμου, ονομάστηκε κατ΄ επέκταση Βαλκανική και η χερσόνησός μας. Το σημερινό νόημα της λέξης Βαλκανική, δεν κολακεύει και πολύ τους λαούς οι οποίοι κατοικούν σ΄ αυτή, καθώς είναι συνυφασμένο με την υπανάπτυξη, το διαχωρισμό σε μικρές κρατικές οντότητες και τις συνεχείς συγκρούσεις. Το όνομα Ελληνική χερσόνησος ή χερσόνησος του Αίμου θα ήταν καλύτερο. 

Το όνομα χερσόνησος του Αίμου προέρχεται από την Ελληνική λέξη αίμα, από το αίμα του τιτάνα Τυφώνα, ο οποίος πληγώθηκε στο σημείο αυτό από τα βουνά που κεραυνοβολημένα από το Δία έπεσαν επάνω του, με αποτέλεσμα να χυθεί πάρα πολύ αίμα του. Σύμφωνα με τη Ελληνική μυθολογία, επίσης, ο Αίμος ήταν βασιλιάς της Θράκης, υιός του Βορέου και της νύμφης Ωρείθυιας και είχε σύζυγο τη Ροδόπη. (Στέφανος ο Βυζάντιος στη λέξη Αίμος). Επειδή ο Αίμος αποκαλούσε τη Ροδόπη Ήρα και ηΡοδόπη αποκαλούσε τον Αίμο Δία, οι θεοί θύμωσαν και τους μεταμόρφωσαν σε βουνά τα οποία φέρουν το όνομά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ κακό για ένα καπέλο εποχής… Του Άγγελου Κολοκοτρώνη.

Γράφει ο Παύλος Παπαδόπουλος.     Πριν λίγες ημέρες έφυγα εντυπωσιασμένος από το Θέατρο Φλέμιγκ, αφού προηγουμένως παρακολούθησα την τελευ...