Η γηραιότερη κυρία στον κόσμο...

 Γνωρίστε την κυρία Jeanne Louise Calment, η οποία είχε τη μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη ανθρώπινη ζωή: 122 χρόνια, 164 ημέρες. Προφανώς, η μοίρα ενέκρινε έντονα τον τρόπο που έζησε τη ζωή της. Γεννήθηκε στην Αρλ της Γαλλίας, στις 21 Φεβρουαρίου 1875. Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε όταν ήταν 14 ετών. Ήταν αυτή τη στιγμή που γνώρισε τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ. ′′ Ήταν βρώμικος, κακώς ντυμένος και δυσάρεστος," υπενθυμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε το 1988.



Όταν ήταν 85 ετών, πήρε ξιφασκία, και ακόμα οδήγησε το ποδήλατό της όταν έφτασε τα 100. της. Στα 114 της χρόνια πρωταγωνίστησε σε ταινία για τη ζωή της, σε ηλικία 115 ετών έκανε εγχείρηση το ισχίο της, και σε ηλικία 117 ετών εγκατέλειψε το κάπνισμα, έχοντας ξεκινήσει από την ηλικία των 21 ετών το 1896. Δεν το παράτησε για λόγους υγείας. Ο λόγος της ήταν ότι δεν της άρεσε να ζητάει από κάποιον βοηθήστε την να ανάψει τσιγάρο όταν ήταν σχεδόν τυφλή.

Το 1965, η Ζαν ήταν 90 ετών και δεν είχε κληρονόμους. Υπέγραψε συμφωνία για να πουλήσει το διαμέρισμα της σε έναν 47 χρονο δικηγόρο που λέγεται André-Fran çois Raffray. Συμφώνησε να της πληρώσει ένα μηνιαίο ποσό 2,500 φράγκων με την προϋπόθεση ότι θα κληρονομούσε το διαμέρισμά της μετά τον θάνατο της. Ωστόσο, ο Raffray όχι μόνο κατέληξε να πληρώνει τη Jeanne για 30 χρόνια, αλλά και μετά πέθανε πριν από εκείνη την ηλικία των 77. ετών. Η χήρα του ήταν νόμιμα υποχρεωμένη να συνεχίσει να πληρώνει την κυρία Calment μέχρι το τέλος των ημερών της.

Η Jeanne διατηρούσε αιχμηρές ψυχικές σχολές. Όταν ρωτήθηκε στα 120 α γενέθλιά της τι είδους μέλλον περίμενε να έχει. Η απάντησή της, ′′ Πολύ σύντομη."

Εδώ είναι οι κανόνες της ζωής από την Jeanne Louise Calment:

′′ Είμαι ερωτευμένος με το κρασί."

′′ Όλα τα μωρά είναι όμορφα."

′′ Νομίζω ότι θα πεθάνω από το γέλιο."

′′ Ξεχάστηκα από τον Καλό μας Θεό."

′′ Έχω μόνο μία ρυτίδα, και κάθομαι πάνω της."

′′ Ποτέ δεν φοράω μάσκαρα, γελάω μέχρι να κλαίω συχνά."

′′ Αν δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι, μην ανησυχείς γι ' αυτό."

′′ Πάντα να κρατάς το χαμόγελό σου. Έτσι εξηγώ τη μακροζωία μου."

′′ Βλέπω άσχημα, ακούω άσχημα, και νιώθω άσχημα, αλλά όλα είναι καλά."

′′ Έχω μια τεράστια επιθυμία να ζήσω και μεγάλη όρεξη, ειδικά για γλυκά."

′′ Έχω πόδια από σίδερο, αλλά για να πω την αλήθεια, αρχίζουν να σκουριάζουν και να αγρυπνούν λίγο."

′′ Πήρα την ευχαρίστηση όταν μπορούσα. Έδρασα ξεκάθαρα και ηθικά και χωρίς λύπη. Είμαι πολύ τυχερή."

′′ Το να είσαι νέος είναι μια κατάσταση του μυαλού, δεν εξαρτάται από το σώμα κάποιου. Στην πραγματικότητα είμαι ακόμα ένα νέο κορίτσι, είναι που δεν φαινόμουν τόσο καλά τα τελευταία 70 χρόνια."

Στο τέλος μιας συνέντευξης, ο δημοσιογράφος είπε, ′′ Κυρία, ελπίζω να συναντηθούμε ξανά κάποια στιγμή του χρόνου." Στην οποία απάντησε η Jeanne, ′′ Γιατί όχι; Δεν είσαι τόσο μεγάλος, θα είσαι ακόμα εδώ!"

Η εικόνα με τα φτερά είναι ένα κομμάτι τέχνης από

L. Lichtenfells

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ κακό για ένα καπέλο εποχής… Του Άγγελου Κολοκοτρώνη.

Γράφει ο Παύλος Παπαδόπουλος.     Πριν λίγες ημέρες έφυγα εντυπωσιασμένος από το Θέατρο Φλέμιγκ, αφού προηγουμένως παρακολούθησα την τελευ...