ΤΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

 Νότια της δημοτικής κοινότητας Ωραιοκάστρου υπάρχει μία πολύ ενδιαφέρουσα από αρχαιολογικής άποψης θέση.



Πρόκειται για την Τούμπα, εντός της οποίας είναι δεδομένο ότι υπάρχει ένας ανεκτίμητος κρυμμένος αρχαιολογικός θησαυρός.  
Τούμπα


Τούμπα Ωραιόκαστρο
Η Τούμπα ονομάζεται και τράπεζα Νταούτ Μπαλί είναι γνωστή ήδη από την εποχή του Ά παγκοσμίου πολέμου (αναγνωρίστηκε το 1918 από Γάλλους και Βρετανούς)


 Οι αρχαιολογικές θέσεις αυτού του είδους εντοπίζονται συνήθως από αεροφωτογραφίες ή δορυφόρους, όπως μπορεί κανείς να διακρίνει από τις παρακάτω εικόνες (Google earth):










 Οι Τούμπες ( στη Θεσσαλία ονομάζονται και Μαγούλες) είναι γήλοφοι που περιέχουν συμπυκνωμένο αρχαιολογικό υλικό που σχηματίζεται ύστερα από διαδοχικά στρώματα κατοίκησης με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι δημιουργείται μία έξαρση στο έδαφος που μπορεί να φτάσει έως και 30 μέτρα ύψος.  

Η Τούμπα

 Πλην όμως το ιδιαίτερα μεγάλο κόστος γενικότερα της ανασκαφής καθιστά δύσκολη την αποκάλυψη του κρυμμένου θησαυρού. Έτσι λοιπόν λοιπόν οι Τούμπες περιμένουν τη σειρά τους προκειμένου να ανασκαφτούν. Τελικά η απόφαση για την ανασκαφή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (σπουδαιότητα της θέσης, ιστορική σημασία κλπ.) 


Επάνω στην Τούμπα...


Τελικά ίσως οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου στο μέλλον να γίνουν μάρτυρες μίας εκτεταμένης αρχαιολογικής δραστηριότητας και να αποκαλυφθούν αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα.

Λήψη βιντεοσκοπικού υλικού ...
                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολύ κακό για ένα καπέλο εποχής… Του Άγγελου Κολοκοτρώνη.

Γράφει ο Παύλος Παπαδόπουλος.     Πριν λίγες ημέρες έφυγα εντυπωσιασμένος από το Θέατρο Φλέμιγκ, αφού προηγουμένως παρακολούθησα την τελευ...